Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČÁST 2) Sedni, lehni, vstaň

8. 3. 2010
ObrazekDalší z řady důležitých povelů je trojice „sedni, lehni, vstaň“, tzv. polohování. Objevuje se to i na těch nejzákladnějších zkouškách z výkonu. Povelem sedni jsme se zabývali už v minulé části, proto vysvětlím „lehni“ a „vstaň“. 

 





LEHNI:

 

Povel lehni se začíná tím, že nám pejsek sedí u nohy. Doporučuji mít dostatečnou zásobu pamlsků.

Pejska položíme tak, že mu před čumákem směrem dolů dopředu (cca do 45 stupňů) táhneme piškot s povelem „lehni“. Automaticky se pokládá. Nedáváme ho přímo dolů z toho důvodu, že by pejsek neměl dostatek prostoru na položení. Pakliže si nelehá, můžeme mu pomoci mírným zatlačením na záď.

Pokud si lehne a neumí ještě vydržet delší dobu vleže, zůstáváme u něj ohnutí a střídavě ho pobízíme povely „leží“, „zůstaň“. Tím jej fixujeme i na další povel, který bude následovat v příštím článku. Na každý povel „leží“ dáme pejskovi piškot (resp. půlku nebo čtvrtku, ať jej nepřekrmujeme)…Pamlsek musíme dávat přímo do tlamy, aby neměl pes tendence si sedat. Můžeme si pomoci tím, že pejskovi stojíme na vodítku tak, že ho to nepustí si sednout.

Napřed zkoušíme jen párkrát, pak postupně prodlužujeme. Vždy zakončíme povelem „sedni“ a plácnutím si o nohu. Následuje velká pochvala.

Pokud pes povel již zvládá, stále střídáme oba dva povely (viz výše), jen se ohýbáme pouze v případě, že mu dáváme pamlsek. Poté prodlužujeme interval mezi povely, až z toho bude pouze jeden – „lehni“.

Cvik je zvládnut až poté, co pes vydrží ležet do té doby, dokud nedostane povel „sedni“.

 

VSTAŇ:

 

Povel začínáme opět s pejskem posazeným u nohy. Máme ho na vodítku. Tento povel by měl znít jako takové dlouhé táhlé „vstááááááň“…Zároveň jej táhneme vodítkem směrem vpřed (pravou rukou). Pokud si automaticky nestoupá, pomůžeme mu chycením ve slabinách a jemným táhnutím vzhůru (levou rukou).

Dále následuje povel „stůj“. Tento povel je pro psa dost obtížný, proto začínáme s velmi krátkými intervaly. Postupně prodlužujeme. Cvik se zakončuje většinou posazením zpět k noze. Samozřejmě opět pochválíme.

Pokud pejsek zvládá, cvičíme tento povel z polohy vleže. Pes leží u nohy, opět táhneme vodítkem, popř. mu pomůžeme zvednutím za slabiny. Většina rozhodčích na zkouškách tento povel dává právě z polohy vleže!

Výsledkem by mělo být to, že pejsek dostane jeden jediný povel „vstaň“ a bez jakéhokoliv dalšího stojí.

 

Pakliže má pejsek dobře zvládnuté všechny povely, různě je kombinujeme, např. „sedni, vstaň, lehni“, „lehni, vstaň, sedni“, apod.

Je důležité, abychom pesana odměňovali i v případě, že je povel na 100 % zvládnut. Odměnu vždy vyžaduje a je rozdíl, když ji jednou (třeba na těch zkouškách, kde je to zakázané) nedostane, než když ji přestane dostávat úplně. Přecejen je to pro něj největší motivace!