Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČÁST 4) Dlouhodobé odložení

17. 5. 2010

Dlouhodobé odložení je jedním z nejdůležitějších a nepoužívanějších cviků. U něj je potřeba opravdu důsledného výcviku. Je asi milion metod, jakou to lze psa naučit, ale mně se osvědčila tato.

 

Povel „leží“, „zůstaň“:


Pakliže pes zvládá perfektně povel lehni, položíme jej. Stoupneme si před něj a chodíme v půlkruhu vždy maximálně do jeho poloviny těla. Střídáme povely „leží“ a „zůstaň“. Na povel „leží“ jdeme směrem za psa (do jeho poloviny těla), na povel „zůstaň“ jdeme zpátky a psa odměníme. Je důležité se ohnout s pamlskem až k jeho hlavě, aby neměl tendence vstávat. Na další „leží“ jdeme směrem na druhou stranu za psa. Opakujeme cca pětkrát (postupně zvyšujeme počet opakování). Poté se přiřadíme ke psu, posadíme ho, pochválíme a dáme volno.

Jakmile je toto perfektně zvládnuto, se stejnými povely obcházíme psa kolem dokola. Samozřejmě se nesmí zvednout. Opět začínáme s několika koly a postupně prodlužujeme.

Po zvládnutí tohoto vynecháváme povel „leží“, používáme pouze „zůstaň“ a zvětšujeme kolečka, při kterých obcházíme psa.

Poté už nemusíme obcházet, stačí se postavit s povelem „zůstaň“ několik kroků přímo před psa a vždy (napřed po kratších intervalech) se vracet ke psu, posadit ho, odměnit a dát mu volno. Dobu prodlužujeme, až zvládá úplně perfektně.

POZOR! Pokud je tento cvik příliš uspěchaný a nejde se krok po kroku, těžko ho pes zvládne bez problémů. Může se tímto velmi snadno zkazit a těžko jej potom budete přeučovat správně.

Při zvládání dlouhodobého odložíme následujeme schováváním se za strom, budovu, apod. tak, aby na nás neviděl. Opět začínáme s krátkými intervaly a postupně prodlužujeme.

CHYBY! Jakmile se přiřadíte ke psu, musí zůstat ležet až do té doby, dokud mu nedáte povel „k noze“ nebo „sedni“. Pokud pes vstane, ihned jdeme k němu a znovu jej položíme na stejném místě (i kdybychom ho museli o pár kroků vrátit). Psovi slovně vytkneme chybu, aby si byl vědom toho, že to bylo špatně. Zkrátíme interval odložení a jdeme si pro něj. Pokud se pes posunuje, řešíme stejně, jako v předchozí variantě.